Kuidas ma üleöö tervislikumalt toituma hakkasin

Täna poes olles märkasin, et olen enda jaoks mõned letid automaatselt välistanud. Näiteks sai. Ma ei mäleta millal ma viimati poest saia ostsin. Siis krõpsud. Ostsin krõpse nädala alguses üle pika aja ning see pakk on ikka veel siin laua peal, kuna ma ei suuda seda lõpetada. Varem polnud probleem see pakk poole tunniga ära hävitada. Siis küpsised. Samamoodi - ei mäleta, millal neid viimati ostsin. Igasugused vorstid, viinerid, pihvid, kalapulgad...alati kui ma selle leti juurde satun, mõtlen, et nii, kas lähed võtad nüüd nende variantide asemel puhast liha või kala, kodujuustu või paned hoopis mõnusa salati kokku. Limonaadid. Vahepeal võtan, aga pigem harva, enne mõtlen mitu korda, et äkki ostan ikka pudeli vett. Samas mitte alati pole mu mõte niimoodi töötanud. 

Aasta oli siis 2013. Läksime Veikoga matkale, et läbida RMK 370 kilomeetrine rada Oandust Iklasse. Sellest, kuidas seal rajal läks, on minu elu pikim blogipostitus siin. Aga mitte matkamisest ei tahtnud ma rääkida, vaid toidust. Sellel matkal sõime me ühekülgset ja lihtsat toitu. Hommikuks kaerahelbepuder, lõunaks energiabatoon või juustuleib ning õhtuks tatrapuder lihakonservi ja salatiga. Enne matkale minekut oli mul üsna tõsiseid probleeme näonahaga - suured punnid siin ja seal, igal hommikul ikka vaatasin peeglisse ja mõtlesin, et MIKS MINA :D. Olin lugenud küll, et toitumisega saab palju ära teha, kuid polnud selle peale tõsisemalt mõelnud.

Ühesõnaga. Pärast paarinädalast tatra-kaerahelbepudru dieeti, päikest, pidevat veejoomist ja füüsilist koormust oli mu näonahk täiesti korras. Uurisin pikalt peeglist ühe ja teise külje pealt ning ei suutnud uskuda, mida näen. Arvasin, et tegu on ajutise nähtusega ning mõne päeva pärast on juba kõik endine, kuid kuna olin ammu sellisest näonahast unistanud, siis kukkusin googeldama. Uurisin midagi, millest polnud mul varem aimugi - tervislikust toitumisest. Olin peaaegu kõigeks valmis, et mõnenädalase matka tulemust hoida. Varem olin tuntud küpsiste-kommide-kookide hävitaja, esimesed 25 eluaastat ei söönud ma puhtal kujul ei kala ega liha, kuid sõin igapäevaselt pihve, vorsti ja viinerid, saia ja krõpsu. 

Googeldamise tulemusena avastasin, et meie matkasöök oli ideaalilähedane - kaerahelbepuder ja tatar on väga tervislikud. Lugesin veel ja veel ja veel... ning läksin poodi. Esimest korda elus mõtlesin teadlikult sellele, mis on tervislik. Hoidsin end kaugele küpsiste, saia, viinerite ja pihvide riiulist ning eelistasin puu- ja juurvilju, liha ja kala. Hakkasin jooma vett. Läks natuke aega ning eelistasingi automaatselt vett muudele jookidele, pigem võtsin sidrunit ja laimi, et kodus vett teha. Hommikusöögi vorstivõileib hakkas asenduma omeleti, kaerahelbepudru ja jogurti ja puuviljadega. Lõunasööki eelistasin üldse väljas süüa, kuna kodus on tervislikku ja head toitu teha üsna ajakulukas, seega söön hea meelega vähemalt kord päevas lõunapakkumisena liha või kala. Õhtusöögiks meeldib mulle tihti panna salatiletis kokku salat, lisada sinna veel mozarella juustu ning ongi õhtusöök valmis. Tihti ostan ka kartulit ja liha valmistoidu letist või ostan kuskilt söögikohast toitu kaasa - näiteks nuudleid kanaga. Vahepeal teeme ka kodus süüa - tatart või kartulit ja hakklihakastet või pastat. Lisaks piisavalt veekoguse tarbimisele olen hakanud ka jälgima seda, et ma üldse sööks päevas kolm korda. Kõige keerulisem on ikkagi hommikusöögiga. Tihti on kiire. Olen siis proovinud kodust midagi kaasa haarata ning olen juba tuntud hommikustel koosolekutel hommikusöögi sööja. Lõunasöögiga on kõige lihtsam - nagu mainisin, lõunapakkumine. Õhtusööki saab valida ja planeerida.

Oma valikute tervislikkust on mul aidanud paremini mõista teatud veidi ekstreemset laadi olukorrad. Näiteks, kui olin Islandil, siis minu võõrustajad sõid absoluutselt igal õhtul suurtes kogustes krõpsu ja jõid karastusjooke. Kuskil kolmandal päeval hakkas mul juba natukene halb ja ma ei suutnud ei kõrpse ega karastusjooke tarbida. Siis korrad, kus olen mingi olukorra sunnil kasvõi üks-kaks päeva olnud sunnitud sööma saia, burgerit, vräppi ja muud taolist kiirtoitu, pole saanud puuvilju ega tavalist lihtsat toitu ega salatit. No suht kiiresti hakkab ikka kõht valutama. Või siis, kui elasin koos inimesega, kes absoluutselt iga päev ostis suure paki kartulikrõpse, küpsiseid ja joguriti ning ülepäeviti oli see tema ainus toit päeva jooksul ning siis kurtis, et ta on kuidagi nii väsinud. 

Tervislik toitumine ei ole mul kunagi olnud "eraldi projekt", vaid pigem on sellest saanud mõtteviis, millega püüan võimalusel arvestada ning kindlasti tundub nii mõnelegi tervisegurule, et see, kuidas ma toitun, on kaugel sellest "õigest" tervislikkusest. Arvestades eriti fakti, et mulle meeldib mcdonaldsis käia ja šokolaadikoogile ei ütle ma kunagi ei - tänagi ostsin :). Samamoodi, kui keegi kodustest süüa teeb, siis olen ma lihtsalt õnnelik, et keegi on süüa teinud ning suurima rõõmuga söön Sveni tehtud kalapulki (tsau, Sven! :)) ja Veiko praetud pannkooke. Ei tee need kaks kalapulka või pannkooki midagi halba, pigem vastupidi, pakuvad vaheldust! Ja no kui ma kuskile üritusele või sünnipäevale lähen, siis ei käi ma küll küpsistest suure kaarega mööda. Naudin täiega kogu toiduvalikut. Samas, olen tervisliku toitumise mõtteviisi kuidagi oma igapäeva suutnud sisse juurutada ning arvan, et pigem eelistada stabiilset ühtlast taset kui järgida mõni nädal ülitervislikku menüüd, siis pikemaks ajaks täiesti loobuda ning mingi hetk jälle ülitervislik olla. Sellised äärmuslikud projektid enamasti ei toimi või siis põhjustavad liigset stressi ja mingil hetkel võib tunduda, et elu ainus eesmärk on absoluutselt iga toidukorraga jumala eest mitte midagi ebatervislikku suhu panna. Lõppkokkuvõttes on ikka kõige tähtsam, et me ise õnnelikud oleks. Ei ole ju mõtet hambad ristis iga koostisainet lugeda ning täiesti loobuda millestki, mis tegelikult maitseb (ja mida hiljem öösel unes näed :D), kui see tekitab igapäevaselt liigset lisastressi ja pinget. Nagu ikka elus, on ka toitumises oluline tasakaal.

Head isu teilegi! :)
Mica talle pakutud toidu koostisaineid analüüsimas :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar